5 pogostih načinov obdelave pločevine

Načini obdelave pločevine

Pločevina se med nami znajde precej pogosteje, kot na to pomislimo. Izdelki iz pločevine so namreč tako zelo raznovrstni, da se nam včasih zdi, da gre za kaj popolnoma drugega kot za kovino. Potem pa so tu še različni načini obdelave, ki vse skupaj omogočijo.

Tokrat vam bomo predstavili 5 pogostih načinov obdelave pločevine, dodali pa bomo tudi, za kaj se uporabljajo. Obdelava pločevine je nekaj, kar zelo dobro obvladajo v podjetju SAX KONSTRUKCIJE, zato vam bomo skušali nekoliko približati različne načine s strani profesionalcev.

1. Krivljenje pločevine

Pri krivljenju pločevine gre za mehansko obdelavo, pri kateri se uporabljajo različni stroji in orodja. V sami osnovi velja, da se kos pločevine vstavi v stroj in se nanj z določeno silo pritisne z ustreznim orodjem, ki pločevino potisne do stene matrice. Za krivljenje pločevine se uporabljajo posebni stroji, s katerimi morajo upravljati izkušeni operaterji.

Na ta način se namreč izdelujejo ohišja elektronskih naprav, pa tudi notranji skriti paneli, na katere se pritrdijo različni kosi elektronike. Bistvo krivljenja pločevine je v tem, da iz ravnega kosa kovine izdelamo izdelek 3-dimenzionalne oblike. Izdelki iz pločevine so lahko zelo različne narave.

2. Prebijanje pločevine

Še eden od pogostih načinov obdelave pločevine je prebijanje. Pri prebijanju gre za izsekovanje lukenj v pločevini, ki morajo biti zelo natančne, saj v nasprotnem primeru ne bodo ustrezale nadaljnjim potrebam montaže.

Prebijanje pločevine

Tudi v tem primeru gre seveda za velik nabor klasičnih prebijalnih orodij, specialnih oblik in preoblikovalnih orodij, s katerimi lahko naredimo šobe, navoje, grezitve, mostičke, prezračevalne reže, grbice za pozicioniranje in podobno.

3. Varjenje pločevine

Ko je potrebno nerazdružljivo spojiti dva kosa pločevine, se uporabi varjenje. Za varjenje pločevine so primerni načini: MIG (Metal Inert Gas), MAG (Metal Active Gas), TIG (Tungsten Inert Gas) in točkovno varjenje. Dodajmo, da je za tovrstno varjenje potrebna roka izurjenega in certificiranega varilca.

Varjenje pločevine

Katero tehniko izmed naštetih se pri delu varjenju pločevine uporabi, je odvisno od tega, katere vrste pločevine varimo, ali mora biti spoj skrit ali je lahko viden, in tudi od tega, kakšna je predvidena nadaljnja obdelava izdelka.

4. Površinska obdelava pločevine

Ker ni vse le v krivljenju in oblikovanju, je potrebno pločevino tudi ustrezno površinsko obdelati. Le tako lahko končni izdelek ugleda trgovske police ali zasede prostor v vašem domu. S tem se izdelku poveča tudi obstojnost in polepša končni izgled.

Med površinsko obdelavo pločevine štejemo: cinkanje, nikljanje, eloksiranje, kositranje, potopno in prašno lakiranje ter sitotisk. Večina teh postopkov pripomore k boljši zaščiti in daljši življenjski dobi izdelka, prav tako pa tudi za prijetnejši videz in popolno uporabnost.

5. Vtiskovanje insertov

Pod to obdelavo pločevine štejemo vtiskovanje navojev in širokega spektra drugih insertov. Pri vtiskovanju se pločevinaste izdelke opremi z navojnimi in veznimi elementi, med katerimi omenimo: navoje, vtisne matice, vtisne vijake, vtisne navojne tulke, distančnike in nekatere druge specialne elemente – RAS, TPS in podobno.

Vtiskovanje insertov

Takšni izdelki iz pločevine so po končani obdelavi pripravljeni na spajanje z drugimi komponentami, ki tako tvorijo zaključeno celoto oziroma končni izdelek. Gre za posamezne računalniške komponente in ohišja iz pločevine.

Tako, predstavili smo vam 5 pogostih načinov obdelave pločevine, in kot vidite, gre za zares široko paleto obdelave izdelka, ki konča tudi v vašem domu.

Deli s prijatelji ...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email