7 ultimativnih nasvetov za nakup kolesa

Kolesarjenje je ena od najbolj priljubljenih športno rekreativnih aktivnosti, vse več ljudi pa kolo uporablja tudi za odhod na delo ali po opravkih. Zato ni nič presenetljivega, da je ponudba koles vedno bolj pestra, kar pa marsikomu otežuje izbiro.

Ko razmišljate o nakupu novega kolesa, vam bodo naslednji nasveti koristili, da zožite svoj izbor in izberete kolo, ki bo za vas popolno. Preverite pa tudi spletni portal Platinum Sport, kjer boste našli vse, kar vas o izbiri kolesa in kolesarstvu na splošno sploh lahko zanima.

1. Izberite kolo, ki bo zadovoljilo vašim potrebam

Danes je v ponudbi ogromno različnih vrst koles, ki so namenjene različnim potrebam in terenom. Zato se morate še pred odhodom v trgovino vprašati, za kaj boste kolo uporabljali.

Na tem mestu se morate odločiti:

  • ali se boste z njim vozili po mestu;
  • ali ga potrebujete za daljša potovanja;
  • ali nameravate z njim odkrivati delčke neokrnjene narave;
  • ali se želite z njim udeležiti tudi kakšnega od rekreativnih tekmovanj.

Na podlagi tega boste lahko zožili izbor in se odločali med mestnimi, cestnimi, treking, gorskimi in gravel kolesi.

2. Izberite kolo ustrezne velikosti

Kolesa so različnih velikosti, saj so na ta način prilagojena različno visokim uporabnikom. To ni pomembno zgolj zaradi večjega udobja, ampak tudi zaradi varnosti.

Pri izbiri primerno velikega kolesa bodite pozorni na višino zgornje cevi in razdaljo med sedežem in krmilom, ki mora biti takšna, da na kolesu niste preveč raztegnjeni ali utesnjeni. To sta dejavnika, ki vplivata na primerno velikost okvirja, ki je ključnega pomena za udobno in učinkovito kolesarjenje.

3. Preverite kompatibilnost dodatne opreme

Ko se odločate za nakup novega kolesa, si nekaj finančnih sredstev rezervirajte tudi za dodatno opremo. Pri tem morate biti pozorni na to, da bo ustrezala na okvir novega kolesa. Odvisno od potreb so med najpomembnejšimi kosi dodatne opreme zagotovo nosilci za bidone, mini tlačilka, mini komplet kolesarskega orodja, rezervne pnevmatike, blatniki, nosilci za potovalne torbe ali razne nakupovalne košare.

4. Po kolo se odpravite v specializirano kolesarsko trgovino

Še posebej, če ste neizkušen kolesar, se po kolo odpravite v specializirano kolesarsko trgovino. Tam vam ne bo na voljo le pestra ponudba vseh vrst koles, ampak tudi strokovno usposobljeno osebje, ki vam bo pomagalo izbrati pravo kolo za vaše potrebe in želje.

Kolesarska trgovina Extremevital
Priporočamo vam, da preverite ponudbo specializirane športne trgovine Extremevital.

To je pomembno predvsem z vidika izbire prave velikosti, novo kolo pa pogosto potrebuje tudi dodatne nastavitve in prilagoditve, ki vam jih opravijo na licu mesta. Tam vam bodo zagotovili tudi servis kolesa v prihodnjih letih.

5. Za nakup novega kolesa si določite realen proračun

Vedeti je potrebno, da je cena kolesa odvisna predvsem od izbranih materialov in vrste opreme ter dodatnih komponent, ki so na kolesu. Kupovanje najcenejšega kolesa zato ni vedno najboljša izbira. Glavni kriterij pri končni odločitvi bi morala biti kombinacija udobja, prileganja, funkcionalnosti, vzdržljivosti in zabave med kolesarjenjem, saj se vam bo le na ta način vloženi denar povrnil.

6. Pred nakupom kolesa se odpravite na testno vožnjo

Da boste zagotovo prepričani, ali vam novo kolo ustreza, je edini način, da se z njim odpravite na testno vožnjo. Tako boste ugotovili, kako se kolo obnaša na cesti in kako težko ali lahko se v resnici vozi. Če boste testirali različne vrste koles, jih boste lahko med seboj tudi primerjali. Tako boste dobili dejanski občutek o tem, kaj resnično potrebujete.

7. Izberite kolo, ki vam je vizualno privlačno

Ker so okusi zelo različni, vam proizvajalci koles danes ponujajo različne barvne kombinacije. Potem ko ste omejili izbiro glede vrste kolesa in velikosti, je pomembno, da izberete kolo, ki vam je všeč že na prvi pogled. To je edini način, da se boste nanj usedli tudi takrat, ko vam bo primanjkovalo motivacije za kolesarjenje.

Ne glede na to, katero kolo boste izbrali, je pomembno, da poskrbite tudi za njegovo redno vzdrževanje, s čimer vam bo dobro služilo še dolgo časa. Ne pozabite tudi na redne servise, kjer se bo kolo temeljito pregledalo in zamenjalo dotrajane dele.