Inteligentna soba – kako znižati obratovalne stroške hotelov in apartmajev?

Hoteli in apartmaji so »biznis«, kar pomeni, da je naš cilj ustvarjati dobiček, to pa zahteva tudi zniževanje stroškov. Pri vseh komercialnih prostorih, tudi pri hotelih in apartmajskih zgradbah, pa se običajno srečujemo z velikimi stroški obratovanja, ki se jim brez pomoči sodobne tehnologije ni mogoče izogniti. Zato je smiselno, da se v tovrstne stavbe uvaja avtomatizacija zgradb, s katero lahko obratovanje izjemno dobro nadziramo, s tem pa si pridobimo tudi velik nadzor nad odhodki.

AndiviV Sloveniji je specializirano podjetje, katerega glavna dejavnost je avtomatizacija zgradb, podjetje Andivi. Pri njih smo se pozanimali, kako lahko avtomatizacija stavb pripomore k večjemu poslovnemu uspehu in predvsem o tem, kakšen naj bi bil inteligenten hotel ter inteligentna soba.

Kako ustvariti pametne sobe?

Andivi ponuja celo vrsto rešitev za inteligentno hotelsko sobo. Osnova, torej omogočanje dostopa v sobo s pomočjo kartice, je gotovo znana prav vsem, poleg nadomeščanja ključa pa ima še drugo prednost. Ta je, da pridobimo popolne podatke o vstopih in prav tako lahko omejujemo ali dovoljujemo vstop v druge prostore, na primer v hotelski spa. Tisto, kar je veliko bolj pomembno z vidika zniževanja obratovalnih stroškov, pa je inteligentna soba, ki »misli« namesto uporabnika. Žal je tako, da so gostje pogosto vajeni, da doma varčujejo, kadar bivajo v hotelu, pa na to pozabijo. Pogosto zapustijo sobo, ne da bi izključili elektronske naprave (na primer televizijo), ne izključijo svetilk, ogrevanje ali hlajenje pa nastavijo na najvišjo stopnjo, po čemer gotovo ni potrebe.

Inteligentna hotelska soba
Inteligentna hotelska soba omogoča velike prihranke.

In kaj lahko v takšnem primeru naredi inteligentna soba? Avtomatizacija zgradb nam za posamične sobe omogoča, da v njih namestimo tipala, ki hlajenje in ogrevanje izključijo, kadar se doseže primerna vrednost, prav tako pa se takrat, ko v sobi ni nikogar, izključi razsvetljava in lahko tudi elektronske naprave. To omogoča odložilnik kartic. Ko je gost v sobi in je kartica v odložilniku, stvari delujejo, ko kartico vzame in sobo zapusti, pa se izključijo. Inteligentna soba tako skrbi za varčevanje tudi takrat, kadar gostom za naše stroške ni mar.

Avtomatizacija zgradb za popoln prihranek

Inteligentna soba je ena od možnih rešitev za varčevanje, vsekakor pa ni edina ali najbolj pomembna. V hotelih in apartmajskih stavbah velik del stroškov ne nastane v posameznih sobah, temveč predvsem v drugih funkcionalnih prostorih. Avtomatizacija hotela omogoča, da varčujemo pri ogrevanju in razsvetljavi vseh prostorov, namenjenih gostom, pa tudi tistih, ki so podporni. Sodobna avtomatizacija zgradb nam tako omogoča nadziranje temperature v bazenu, avtomatično zasenčenje luči v baru v večernih urah, izključitev glavnih in vključitev pomožnih svetil na hodnikih sredi noči, nadzor nad razsvetljavo v pralnici, kuhinji, vzdrževalnih prostorih … Avtomatizacija zgradb nam omogoča prilagoditve na prav vseh sistemih, ki jih vključimo pod centralni nadzorni sistem, torej nimamo nobenih težav z ogrevanjem, hlajenjem, razsvetljavo in podobnim. Kot že omenjeno, lahko skrbimo tudi za bazen, pa za zalivanje trate, ogrevanje parkirnih mest in podobno.

Pametna soba - shema povezav

Tako avtomatizacija hotela kot inteligentna hotelska soba lahko stroške obratovanja precej znižata, najboljše pa je to, da lahko vse nadziramo s pomočjo sodobnih krmilnikov, ki povezujejo sisteme. Centralni nadzor nam omogoča popoln vpogled v podatke in dogajanje, torej z njim ni veliko dela, če želimo kar koli spremeniti, pa se lahko vedno odločimo za popravek nastavitev oziroma za novo programiranje.