Je ročno varjenje še vedno aktualno?

Ročno varjenje je ena izmed tistih osnov, brez katerih si ne moremo predstavljati ključavničarskega podjetja oziroma dejavnosti, ki se ukvarja z izdelavo izdelkov iz kovine in kovinskih konstrukcij. Vsekakor pa je ročno varjenje tudi delovni proces, ki je že dobil svojega »sodobnega brata«, torej robotsko varjenje, ki ima kar nekaj prednosti. Tako se postavlja vprašanje, kdaj se je smiselno določiti za enega in kdaj za drugega, oziroma ali je ročno varjenje sploh še aktualno.

Ročno varjenje ali robotsko varjenje?

Robotsko varjenjeRobotsko varjenje se je sprva uporabljalo zgolj v velikih industrijah, kjer je bilo potrebno veliko ponovitev posameznega enostavnejšega vara, kasneje pa si je utrlo pot tudi v manjše obrate, kjer se izdelki na proizvajajo po tekočem traku, ter pričelo nadomeščati ročno varjenje. Kako poteka robotsko varjenje, smo si ogledali v podjetju Kovinc d.o.o., kjer zanj uporabljajo robota Motoman. Tega sprogramirajo, na delovno mizo vpnejo varjence, in robotska roka prične z varjenjem po v naprej določenem zaporedju. Ali to pomeni, da ročno varjenje v njihovi proizvodnji ni več aktualno? Vsekakor ne. Pogosto se izdelujejo izdelki, ki še vedno zahtevajo ročno varjenje, ki je smiselno tako pri bolj kot ne butični količini izdelkov kot tudi v primeru, da se izdelujejo velike kovinske konstrukcije, pri katerih je ročno varjenje dejansko nepogrešljivo. Delovna miza robotske roke za varjenje je pač površinsko omejena iz za največje proizvode torej ne nudi dovolj velike zmogljive površine, še bolj pa je klasično varjenje nezamenljivo z robotskim v postopku same montaže konstrukcije na lokaciji – tu ga robotsko varjenje gotovo ne bo moglo nikoli nadomestiti.

Vas zanima, kdaj je ročno varjenje še bolj primerno ali bi si radi v posnetku ogledali, kakšen je postopek robotskega varjenja? Poglejte si več na spletni strani kovinc.si, kjer se lahko seznanite tudi z vsemi drugimi sodobnimi robotskimi in ročnimi postopki izdelave v ključavničarstvu oziroma v proizvodnji kovinskih izdelkov ter kovinskih konstrukcij.

Različni tipi ročnega varjenja

VarjenjeTako kot v preteklosti, se tudi danes za ročno varjenje uporabljajo različne metode, med katerimi so najbolj pogoste MIG in MAG varjenje ter še nekaj drugih. Katera je tista, ki je prava za vaš proizvod, je odvisno predvsem od samega materiala, prav tako pa tudi od tega, za kakšen izdelek gre, v kakšne namene se bo uporabljal, ter kakšne lastnosti in kakovost od njega pričakujemo. Različni tipi varjenja namreč pomenijo različno enakomeren, različno globok, različno gladek in tudi različno trden var. Če se na ročno varjenje in na robotsko varjenje ne spoznate, bo tako gotovo v prvi vrsti primerno, da se s strokovnjaki v podjetju Kovinc d.o.o. posvetujete o tem, kaj vam svetujejo za izdelavo vašega izdelka – da bo ta narejen čim bolj kakovostno, čim hitreje in seveda tudi za najboljšo ceno.