Jedilna miza naj ne bo nikoli prazna

Kadar je jedilna miza polna prazničnih dobrot in je ob njej zbrana vsa družina, je gotovo najlepša. Kadar ne obedujemo, pa je jedilna miza pogosto zgolj zelo velik kot pohištva, ki deluje prazno in dolgočasno. Marsikatera ženska bi bila zelo zadovoljna, če bi nanjo lahko vedno postavila vazo z razkošnim šopkom, a polna vaza rdečih vrtnic je bolj kot ne nekaj, kar spada v filme, ne pa v realno življenje – predvsem zaradi cene. To ne pomeni, da mora jedilna miza ostati prazna. Vedno se najde nekaj, kar jo lahko poživi in tako pomaga pri urejenem in prijetnem videzu doma.

Jedilna miza za vsak dan

Za povsem običajne dni se gotovo ne izplača pretiravati z dekoracijo mize, saj mora biti ta namenjena predvsem praktični uporabi. Dekoracija se mora hitro odstraniti pred kosilom, ali pa med njim ne sme biti moteča. Pravzaprav ima lahko vaša jedilna miza zelo praktično dekoracijo: izdelajte ali kupite lepo nizko gajbico iz lesa in vanjo postavite lepe kozarce za vlaganje. Uporabite jih za praktično shranjevanje jedilnega pribora: v enem naj bodo vilice, v drugem žlice, v tretjem noži.

Vedno pride prav, če jedilna miza ponuja sadje, saj se bomo tako pogosteje spomnili, da je zdravo. Včasih so sadje naložili v košarico, v sodobnem domu pa bo videti precej bolj elegantno, če uporabimo ogromno vazo v obliki valja. Če jih imamo več, lahko v eno naložimo limone, v drugo jabolka, v tretjo pomaranče.

Jedilna miza s sadjem
Jedilno mizo popestrite z raznobarvnim sadjem.

Tudi nekatere rože so lahko praktične, saj niso drage, iz njihovih cvetov se na mizo ne usipa cvetni prah, pa tudi cvetni listi ne odpadajo. Če nimate otrok, poiščite v trgovini podolgovat lesen zabojček ali kovinsko posodo, jo napolnite s peskom in v vrsti enega za drugim posadite mini kaktuse. Jedilna miza bo zaživela, pa čeprav bodo rastlinice povsem skromne in nezahtevne.

Ste sladkosnedi? Potem poiščite največji kozarec za vlaganje ali stekleno dozo s pokrovom in ga napolnite s pisanimi bonboni ali lizikami.

Možnosti za preprosto vsakdanjo dekoracijo je še veliko in gotovo se jih boste domislili tudi vi. V mislih imejte le to, da naj bo dekoracija takšna, da jo lahko odstranite v eni potezi. Če se odločite za več majhnih elementov, naj bodo torej na pladnju, v zabojčku, na stojalu za torto ali piškote.

Praznična jedilna miza

Kaj pa jedilna miza za praznike? Verjemite – nobenega nasveta ne potrebujete. Stvar je povsem enostavna: samo duška si dajte in se prepustite prazničnemu vzdušju, pa bo jedilna miza tako čudovita, da jo boste ob koncu praznikov kar težko spet prepustili vsakdanjiku.