Kaj pomeni content marketing?

Podjetja vse težje oglašujejo svoje izdelke in ponudbo na običajen način, saj se potrošniki oglasov vedno bolj izogibajo. Kako torej poskrbeti, da bodo vašo ponudbo opazili? In še več – da bodo vaše ponudbe celo veseli in bo ta pri njih dobrodošla?

Odgovor je content marketing, torej marketinški pristop, ki ponuja zanimivo, zabavno ter informativno vsebino, zraven pa »potisne« še s to vsebino povezano ponudbo izdelkov in storitev. Se vam zdi pristop nekaj novega? Pravzaprav content marketing niti ni nov in se v najrazličnejših oblikah pojavlja že izjemno dolgo. Nenazadnje lahko za content marketing štejemo celo televizijo in revije. Ponudite gledalcu zanimivo TV vsebino, vmes pa mu predvajajte oglase. Ponudite mu revijo za to ali ono področje, ki je informativna ali strokovna, vanjo pa umestite oglase za sorodne izdelke.

Pod pretvezo vsebine (ki pravzaprav ni pretveza, saj vsebino tudi dejansko dostavimo), lahko prodajamo na mnogo načinov. Odličen primer so predstavitve in seminarji za zdravo življenje, kjer nazadnje ponudimo tudi nakup izdelkov za zdravje. Ali revije v lekarni, ki izobražujejo o zdravstvenih temah (in so na voljo celo brezplačno), njihov namen pa je dejansko potrošniku predstaviti oglase. Content marketing nas tako pravzaprav spremlja povsod, ne da bi se tega zavedali.

Content marketing v domačem elektronskem predalu

Email marketingSodobni elektronski mediji so hitro našli kar nekaj načinov, kako se uspešno lotiti marketinga. Tako skorajda ni spletne strani, ki ne bi informativnega članka izkoristila tudi za to, da vsebini nato doda še povezavo na storitev ali izdelek, ki bi utegnil uporabnika spleta glede na njegovo zanimanje za članek ravno tako zanimati. Korak naprej pa so sodobni mediji naredili z uporabo email marketinga. Kadar je ta v svoji »surovi« obliki, je pogosto spregledan, če ga izkoristimo za content marketing, pa je uspeh precej večji. Če podjetje naslovnikom, ki so se sami odločili za prejemanje »novosti in novic« ne ponuja zgolj možnosti nakupa, temveč jim redno posreduje zanimive vsebine, ga pričnejo ti sčasoma celo pričakovati in se branja lotijo z velikim navdušenjem. Kako tudi ne, ko pa content marketing poskrbi, da je branje pošte za uporabnika celo koristno ali zabavno!

Vas zanima več o content marketingu? Ker se z njim pri nas ukvarja kar nekaj specializiranih podjetij, vam zagotovo ne bo težko najti več informacij, vsekakor pa je prvo pravilo za uspešen content marketing to, da je treba vedno znova ponujati kakovostne vsebine. Vsebine, ki pritegnejo in uporabnika prepričajo, da je ta dejansko na prvem mestu, prodaja pa šele na drugem. In tako je tudi prav – nenazadnje je le zadovoljen in dobro informiran potrošnik tisti, ki se bo odločil za dobre izdelke, ki jih imamo v svoji ponudbi.