Kako do prostovoljnega dela?

Zakaj se sploh ukvarjati s prostovoljstvom? Razlogi so lahko različni, a vsi imajo skupen cilj. Pomagati tistim, ki si sami ne morejo. Vsi smo ljudje, bitja s čustvi, in vedno obstaja možnost, da se tudi sami znajdemo na drugi strani. Nekateri v prostovoljstvo vstopijo prav zaradi tega, ker so sami nekoč doživeli težke trenutke in so jim pomagali drugi.

Prostovoljstvo se lahko opravlja na različnih področjih, žal pa je priložnosti za to vrsto izjemno humanega in hvalevrednega dela več kot dovolj. Na videz delo, ki ne prinaša zaslužka, pa na drugi strani prinaša veliko zadovoljstva nad postorjenim in ogromno neprecenljivih izkušenj za življenje in delo vnaprej.

Kako pričeti s prostovoljstvom?

V medijih pogosto zasledimo, da so razna prostovoljska društva pomagala na tem ali onem področju, zato dela načeloma ne bo težko najdi. Lahko se organizirate tako, da se lotite dela, ki vam je blizu, ali nečesa, kar je za vas povsem novo.

Društvo prostovoljcev
Društva prostovoljcev so zelo raznolika, izberite namen, ki vam je blizu.

Na ta način si boste nabrali novih izkušenj in znanja, ki vam bo koristilo v nadaljevanju življenja. Veliko potrebnih informacij lahko najdete na spletni strani prostovoljstvo.org, kjer lahko poiščete tudi seznam organizacij po regijah in področju dela.

Pomoč ljudem ob naravnih nesrečah

Žal nas še preveč pogosto pretresejo zgodbe v medijih, ki poročajo o hudih nevihtah, nalivih, točah in poplavah, ki so uničile številne domove in ljudi poslale na cesto. Takšni ljudje potrebujejo takojšnjo pomoč in podporo, zato prostovoljcem nikoli ne bo zmanjkalo dela.

Tovrstna dela se delijo na pomoč pri odstranjevanju posledic kot tudi pri zbiranju hrane, zdravil in drugih nujnih potrebščin. Prostovoljci odigrajo zelo pomembno vlogo tudi s prostovoljnim delom v civilni zaščiti. Nikoli ne vemo, kdaj bomo sami potrebni tovrstne pomoči.

Na pomoč ranljivim skupinam

Še posebej se prostovoljcev razveselijo starejši ljudje, ki so gibalno ovirani ali pa jim normalno življenje omejuje katera izmed bolezni. V teh primerih je neprecenljiva pomoč s strani prostovoljcev, ki jim dostavijo živila ali zanje postorijo druge opravke.

Včasih ljudje potrebujejo le socialni stik in kakšno urico pogovora, morda prevoz k zdravniku. Prostovoljci pomagajo tudi na področju kršenja človekovih pravic, pri varstvu okolja in narave, zdravja in drugje, kjer je njihova pomoč potrebna.