Kako izbrati pravo električno kitaro?

Električna kitara

Ker električna kitara med ljudmi velja za zelo priljubljen inštrument, se veliko oseb odloči za njen nakup. Pri nakupovanju pa se nemalokrat soočajo s celo vrsto kitar v najrazličnejših oblikah in barvah. Poleg tega se med seboj razlikujejo tudi po materialu, iz katerega so narejene, vsebujejo različne pickupe, kobilice in še kaj bi se našlo.

Če ste se tudi vi povsem izgubili v poplavi različnih električnih kitar, bodite brez skrbi, saj vam bomo pomagali poiskati tisto, ki je za vas najprimernejša. Prav tako vam priporočamo, da preverite odlično napisan prispevek glasbene trgovine Symphony, ki vam bo pri izbiri še dodatno v pomoč.

Popoln vodič za nakup električne kitare: https://www.symphony.si/blog/nakup-elektricne-kitare

1. Kaj izbrati, če ne veste, katero zvrst glasbe želite igrati?

Morda niti sami ne vrste, kakšno glasbo si najbolj želite igrati na električno kitaro. V tem primeru posezite po elektro-akustični kitari. Na njej boste lahko zaigrali rock solo, po drugi strani pa tudi nežno melodijo. Pri tej vrsti kitare za vas ne bo prav nobenih omejitev.

2. Kaj najbolj vpliva na zvok električne kitare?

Ste vedeli, da je predvsem od vrste lesa, iz katerega je električna kitara izdelana, odvisno, kakšen zvok boste z njo ustvarjali? Prav vsaka vrsta lesa prenaša zvočne vibracije nekoliko drugače. Med priljubljenejšimi lesnimi vrstami, ki se uporabljajo za izdelovanje električnih kitar, je na primer ebenovina. Označena je kot čudovit in zelo trden les, ki je na dotik mehek. Uporablja se za izdelavo nekoliko dražjih kitar, zvok pa še posebej pride do izraza pri nižjih frekvencah.

Električna kitara Epiphone Emperor II PRO Joe Pass NA

Električna kitara Epiphone Emperor II PRO Joe Pass NA

Električne kitare so pogosto narejene tudi iz lipe, javorja in jelše. Za vsako vrsto lesa posebej preverite, kako vpliva na končni zvok kitare. Najbolje bo, da različne električne kitare pred nakupom preizkusite kar v trgovini.

3. Kako izbrati pravi pickup?

Pickupi so posebni magnetni sprejemniki oziroma manjše komponente, ki prav tako zelo vplivajo na končen zvok kitare. Ravno zato morate pri izbiri prave kitare dovolj pozornosti nameniti tudi temu delu glasbila.

Obstajajo tri kategorije pickupov, med katerimi se lahko dokaj enostavno in hitro odločite:

  • Single-Coil je vrsta magneta, ki daje zelo precizen zvok.
  • Humbucker magnet je znan predvsem po močnem in bogatem zvoku.
  • Aktivni pickupi pa so namenjeni brezkompromisni distorziji.

4. Bodite pozorni na konstrukcijo kitare in debelino strun

Tudi celotna konstrukcija električne kitare vpliva na končni zvok. Pri izbiri popolne kitare bodite pozorni na to, kako je vrat povezan s telesom inštrumenta. Če bodo tam vijaki, se bo izgubljal del vibracij, kar bo privedlo h krajšemu »sustainu«. Pri leplenjem vratu bo ta daljši, vendar bo v primeru mehanske poškodbe popravilo precej zahtevnejše.

Električna kitara VGS Eruption-Europe MP-1 Pro

Električna kitara VGS Eruption-Europe MP-1 Pro

Tisti, ki se na električne kitare spoznajo zelo dobro, za strune pogosto rečejo, da so kot menjalnik na kolesu. Če se boste odločili igrati bolj nežno glasbo, raje izberite nekoliko tanjše strune (9-10).

5. Za nasvet povprašajte strokovnjaka

Ker boste kitaro verjetno nakupovali v specializirani glasbeni trgovini, vam bo pri izbiri popolne električne kitare pomagal izkušeni prodajalec. Postavite mu čim več vprašanj in mu zaupajte vse svoje želje. Lahko ste prepričani, da bo v pestri ponudbi električnih kitar zelo hitro našel takšno, ki vam bo pisana na kožo.

Deli s prijatelji ...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email