Kako izbrati pravi snowboard?

Če imate radi adrenalin in zimske športne dejavnosti, se boste zagotovo slej ko pred odločili tudi za bordanje. Mogoče pa že v tem trenutku iščete primerno opremo za svoje zimske podvige in niste povsem prepričani, kaj vse potrebujete, da boste zadostili vsem potrebam bordanja in tudi varnosti, ki je pri tem nujno potrebna.

Med najpomembnejše kose opreme vsekakor sodi snowboard oziroma snežna deska. Ko jo boste izbirali v specializirani trgovini s športno opremo, boste morali biti pozorni predvsem na njeno obliko, dolžino ter izbiro napeljave.

Priporočene vrste lupin

Oblika snowboarda je v največji meri odvisna od načina vožnje in snežne podlage, vsekakor pa tudi od drugih obstranskih dejavnikov.

Snowboard K2 Manifest 2019
Snowboard K2 Manifest 2019 (Extremevital.com)

Snowboard se lahko nahaja v treh različnih oblikah. Directional je na primer najprimernejša za vse uporabnike, ki si želijo najboljše vožnje po celem snegu. Če ste pristaši prostega sloga, boste posegali po t. i. twin-tip obliki. Directional twin pa vam ponuja največ, kar vam lahko ponudi snežna deska.

Dolžina je poleg oblike najpomembnejši dejavnik

Pri izbiri dolžine snežne deske si lahko pomagate z nasveti, ki vam bodo močno olajšali izbiro. Od svoje telesne dolžine odštejte 15 centimetrov. Če ste nekoliko težji, od svoje dolžine odštejte 10 centimetrov.

Snowboard Burton Descendant 2019
Snowboard Burton Descendant 2019 (Extremevital.com)

Sicer pa vam bodo pri izbiri dolžine pomagali specializirani prodajalci. Ta ni odvisna samo od vaše telesne višine in teže, temveč tudi od same oblike. Opozorili vas bodo še na to, da je pri izbiri snežne deske izjemno pomembna tudi širina. Snowboard ne sme biti ne preširok ne preozek.

Masa in fleksibilnost snežne deske

Izkušeni prodajalec vas bo pri izbiti snowboarda opomnil še na to, da bodite pozorni tudi na maso in na fleksibilnost deske.

Snowboard Salomon Huck Knife 2019
Snowboard Salomon Huck Knife 2019 (Extremevital.com)

Maso predstavlja tisti del deske, po kateri se vozite. Z vašo težo pa je povezana horizontalna fleksibilnost, vertikalna pa pove, kakšna je trdota deske.

Trši snowboard je primernejši za urejene proge in cel sneg, mehkejše deske pa so primernejše za grudast in mehak sneg.

Za odličen občutek pri deskanju

Nakup odlične deske vam ne bo kaj dosti pomagal, če si ne boste kupili še druge obvezne opreme za snowboardanje. Najboljši občutek pri deskanju vam lahko ponudijo le odlično izbrani čevlji za snowboard oziroma buci. Ti so odvisni posebej od tipa vezi, ki jih izberete.

Snowboard čevlji K2 Ender 2019
Snowboard čevlji K2 Ender 2019 – črni (Extremevital.com)

Pri nakupovanju snowboard opreme nikoli na prvo mesto ne postavljajte cene, temveč se raje usmerite na kakovost in udobje. Prava izbira obuvala za deskanje je namreč osnova za tovrstno športno dejavnost, seveda pa ima velik vpliv na užitek tudi izbira same snežne deske.

Poleg snowboarda in čevljev boste potrebovali še primerna oblačila. Specializirane trgovine vam ponujajo hlače, jakne, bunde, rokavice in čelade, ki so posebej namenjene prav bordanju.

Preverite snowboard ponudbo Extremevital: https://www.extremevital.com/sl/snowboard