Kako si pomagati pri težavah z zaprtjem?

Če na veliko potrebo hodite redkeje kot ponavadi in če je vaše blato trdo, kepasto in »zapečeno«, njegovo odvajanje pa spremljajo še bolečine, krči in napetost v trebuhu, se najverjetneje soočate s težavo, ki jo imenujemo zaprtje.

Zaprtje je značilno predvsem za starejše in za ženske, nikakor pa to ne izključuje otrok in mlajših moških. Med najpogostejšimi vzroki zaprtja so nezdrava prehrana, pomanjkanje gibanja, preveč sedenja, nezadostne količine vode, stres in zadrževanje blata. Čeprav zaprtje najpogosteje ni znak resnejše bolezni, morate na prej omenjene simptome vendarle biti pozorni. V nekaterih primerih je namreč zaprtje lahko znak, da se s črevesjem dogaja kaj resnejšega, kot si morda mislite.

V nadaljevanju vam bomo zaupali, kako si lahko pri tej težavi pomagate. Na koncu vas bomo povabili še k branju članka o tem na priljubljeni spletni strani, ki jo zagotovo dobro poznate.

1. Posezite po pravi vrsti hrane

Prebavo lahko spodbudite tako, da jeste živila z veliko vlakninami, ki bodo poskrbele za rahljanje blata in spodbujanje krčenja črevesja stene. Odlična živila za reševanje zaprtja so jabolka, slive, fige, marelice, hruške, kivi, stročnice, žita, zelje in nekatere vrste zelenjave.

Jabolka, hruške in slive
Odpravite zaprtje z rednim uživanjem jabolk, hrušk in sliv.

V času zaprtja se na daleč izogibajte bananam, korenju in čokoladi, ki zaprtje povzročajo.

2. Pijte veliko vode

V času zaprtja pijte veliko vode. S tem boste poskrbeli za navlaženo blato, ki se bo veliko lažje izločilo iz telesa. Priporočamo vam, da pijete tudi napitke z magnezijevo soljo. Ti so znani po tem, da pomagajo pri težavah z odvajanjem blata.

3. Gibajte se

Poleg pravilne izbire živil in pitja vode morate v času zaprtja in tudi sicer poskrbeti za zadostno količino gibanja. Tudi to v veliki meri spodbuja prebavo. Okrepljene mišice vam bodo namreč izjemno uspešno pomagale k boljšemu delovanju črevesja.

4. Ne zadržujte blata

Ko začutite, da je čas za veliko potrebo, s tem nikar ne odlašajte. Pri opravljanju velike potrebe se povsem sprostite in se čim manj naprezajte.

Medtem ko sedite na stranišču in premagujete zaprtje, vam priporočamo, da si trebuh masirate v smeri urinega kazalca. Noge pritegnite k prsim in v tem položaju poskusite ostati nekaj minut. Opazili boste, da vam bo odleglo.

5. Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom

Če boste ugotovili, da vam zgornji nasveti ne pomagajo kaj dosti, saj zaprtje nikakor ne pojenja, pojdite na pregled k zdravniku ali se posvetujte s farmacevtom.

Zdravnik vas bo pregledal. Če bo ugotovil, da vaše stanje ni resnejše, vam bo predpisal uporabo t. i. glicerinskih svečk ali kakšno odvajalo. Pri uporabi omenjenih sredstev bodite previdni, saj nekontrolirano ter dolgotrajno jemanje odvajal lahko vodi v druge črevesne težave.

Odličen prispevek o tem, kako si pomagati pri zaprtju

Za konec vas povabimo še k branju odličnega članka: Kako odpraviti zaprtje? 5 fantastičnih rešitev! V njem boste lahko še enkrat prebrali, kar smo vam svetovali že mi, obenem pa vas v prispevku na spletnem portalu ekipe Popolna Postava čakajo še številne druge koristne informacije in nasveti v povezavi z zaprtjem.

Bodite pozorni tudi na ostale odlične prispevke ekipe strokovnjakov, s pomočjo katerih lahko poskrbite za kakovostnejše in bolj zdravo življenje.