Magnetna terapija

O magnetni terapiji laiki običajno ne vedo veliko, saj gre za nekoliko manj znan del fizikalne medicine, ki se dolgo ni uporabljal zunaj zdravstvenih ustanov. Ljudem so bile na voljo zgolj tako imenovane »magnetne terapije« s statičnimi magneti, ki pa v obliki, kot je na voljo širšemu trgu, niso učinkovite. Treba je namreč vedeti, da klasičen majhen magnet, ki je na primer del magnetne zapestnice, s svojim magnetnim poljem sploh ne sega skozi kožo, kaj šele globlje v telo – za kaj takega je namreč precej prešibak oziroma običajno nima niti toliko moči, da bi držal razglednico na tabli. Prava magnetna terapija, ki ji pravimo tudi pulzna magnetna terapija, pa je nekaj povsem drugega.

Kaj je magnetna terapija?

Magnetna terapija deluje s pomočjo elektromagnetov, pri kateri elektromagnetna valovanja nizke frekvence prodirajo skozi vse biološke strukture, torej jih lahko usmerimo tudi v telo oziroma njegova tkiva in organe. Pri tem delujejo na celice kot osnovne gradbene enote telesa. V prvi vrsti spreminjajo napetost celičnih membran, zaradi česar so te bolj prepustne, hkrati pa še skrbijo, da se pospeši cirkulacija in s tem dostava hranilnih snovi in kisika do celic – in te v celico enostavno prodrejo zaradi prepustne membrane.

Magnetoterapija

Pulzna magnetna terapija tako skrbi za vzdrževanje zdravega telesa oziroma za njegovo zdravljenje s tem, da prične pri najmanjši osnovi telesa, torej pri sami celici.

Kje se magnetna terapija uporablja?

V medicini uporabljajo pulzno magnetno terapijo predvsem v povezavi z boleznimi in poškodbami okostja, če se odločite za uporabo magnetne blazine, ki vam lahko pomaga pri terapiji tudi doma, pa lahko magnetoterapijo izkoristite tudi v druge namene. V prvi vrsti sicer res pomaga po zlomih, pri revmi, osteoporozi in artritisu ter bolečinah v sklepih, vendar je znana tudi po tem, da odpravlja bolečine na splošno. Koristna je za izboljšanje kroženja krvi in s tem odlična pri težavah z boleznimi srca in ožilja, pomaga krepiti imunski sistem, odpravlja nespečnost …

Ker se zaradi elektromagnetnih valov izboljša delovanje vseh celic v telesu, se po uporabi počutimo tudi polni energije. Torej magnetna terapija še zdaleč ni koristna samo pri poškodbah in kroničnih boleznih, temveč jo je mogoče uporabljati tudi kot preventivo ter si z njo pomagati do izboljšanja počutja. Če imate večkrat težave z utrujenostjo, ste pod stresom in imate več delovnih obveznosti kot bi želeli, potem vam vsekakor priporočamo, da preizkusite magnetno blazino tudi zato, da se popolnoma sprostite in si znova naberete potrebnih moči.