Nakup električnega avtomobila: razlogi ZA in PROTI

Električni avtomobili predstavljajo prevozna sredstva prihodnosti. Tudi proizvajalci tovrstnih vozil se namreč zavedajo, da lahko pride do primanjkovanja nafte ter njenih derivatov. Ravno zaradi tega iščejo možnosti alternativ, električni avto je samo ena od njih.

Avtomobil na elektriko odlikujejo številne prednosti, po drugi strani pa hitro lahko najdemo tudi pomanjkljivosti in slabosti. Poglejmo si nekaj prednosti in slabosti vozila na električni pogon.

Prednosti električnega avtomobila

Delovanje električnega avtomobila je zelo tiho. Takšno prevozno sredstvo zagotavlja precej manjšo porabo, zato so stroški prevoza nižji. Polnjenje je namreč na nekaterih črpalkah brezplačno. Pri polnjenju je čakalna vrsta kratka, ker zaenkrat število električnih vozil še ni tako visoko.

Električna polnilnica
Na nekaterih črpalkah je polnjenje električnega avtomobila brezplačno.

Avtomobil, ki deluje na elektriko, vam med vožnjo lahko ponudi veliko mero udobja. Ob njegovem nakupu lahko pridobite tudi subvencijo, ki investicijo v e-vozilo precej olajša.

Slabosti električnega avtomobila

Življenjska doba akumulatorjev pri električnem vozilu je omejena. Prav tako je omejena razdalja, ki jo lahko z enim polnjenjem prevozimo z njim. V primerjavi s tankanjem goriva polnjenje traja bistveno dlje.

Če nam med vožnjo zmanjka elektrike, nam te ne more pripeljati prijatelj, tako kot je to v primeru goriva. Cena električnega avta je precej visoka. Slabost je tudi v vprašanju, kam z baterijo, ko e-vozilo odsluži svojo dobo.

Skrb ali bremenitev za okolje?

Ko boste raziskovali svet vozil na elektriko, boste med pozitivnimi platmi opazili zapis, da takšna vozila predstavljajo zeleni način življenja. Po drugi strani pa boste kje uspeli prebrati, da temu vendarle ni tako. Ne tako redko so električni avtomobili označeni kot obremenitev za okolje.

Treba se je zavedati, da se pri proizvajanju litij-ionskih baterij porabi veliko vode in energije. Slednja večinoma ne prihaja iz obnovljivih virov. To pomeni, da traja precej časa, da se lahko bremenilnost okolja povsem izenači z umazanim avtom, ki deluje na fosilna goriva. Še preden torej električni avto sploh zapusti proizvodni trak, naredi precej več škode v primerjavi z navadnim bencinskim tekmecem.

V prihodnosti bo še veliko govora o njih

Električna vozila so večinoma vrhunsko stilsko oblikovana in na prvi pogled izjemno atraktivna. Trenutno so takšna prevozna sredstva namenjena predvsem tistim, ki lahko nekoliko globlje sežejo v žep, saj so precej draga. Pomembno je, da imajo lastniki v bližini tudi polnilnico.

Na podeželjih je polnjenje električnega avta mogoče kar na domačem dvorišču. To verjetno ni nekaj, kar bi kupca posebej pritegnilo. Velja pripomniti, da do sedaj avtomobilski proizvajalci še niso uspeli lansirati avtomobila na elektriko, ki bi lahko prepričal tudi najbolj zahtevne kritike.

Jasno pa je, da električna vozila predstavljajo področje, o katerem se bo v prihodnosti zelo veliko govorilo ter pisalo.