Vas pri delu moti prah?

Pri delu v proizvodnji in industriji, pri varjenju, obdelavi lesa, kovin ali drugih materialov nastaja droben suh prah, ki moti delovni proces in ga otežuje. Odsesavanje tega prahu je tako nujno, v ta namen pa obstajajo različni sistemi in sesalne enote za odpraševanje. Kakšno boste izbrali, je odvisno od tega, za kakšno delo gre.

Na voljo so tako mobilne oziroma premične enote za odsesavanje, različne sesalne roke ter drugi podobni sistemi, ki skrbijo za odpraševanje v proizvodni hali oziroma kakšnem drugem prostoru. Takšni sistemi so zelo učinkoviti in poskrbijo za to, da delovni proces poteka nemoteno in brez prisotnosti prašnih delcev.

Odpraševanje in odsesavanje

Majhni prašni delci ne motijo le proizvodnje, ampak slabo vplivajo tudi na zdravje delavcev. Za odsesavanje je najbolje skrbeti sproti, pa naj si bo to z učinkovitim vakuumskim sesalcem, sesalnimi rokami in drugimi enotami za odpraševanje ali na kak drug način.

Če je prahu v proizvodnji veliko oziroma je delovni proces tak, da drobni prašni delci nenehno nastajajo, je pametno razmisliti o avtomatiziranem sistemu za odsesavanje. Takšni sistemi omogočajo bolj zdravo delovno okolje ter manjšo prisotnost prašnih delcev v zraku.

Odsesavanje prahu
Sistem za industrijsko odpraševanje.

Obstajajo pa tudi različne polavtomatske in druge rešitev v ta namen, ki prav tako poskrbijo za odsesavanje. Pomembno je, da izberete sistem, ki je najbolj optimalen glede na delo, ki se opravlja v proizvodnji ali industrijskem obratu.

Ne le za prah …

Sistemi za odsesavanje ne odstranjujejo le prahu in prašnih delcev, temveč tudi druge snovi. Različne enote in naprave za odsesavanje lahko poskrbijo tudi za odstranjevanje oljnih par, izpušnih plinov ali drugih (škodljivih) snovi iz prostora. Takšne sisteme in posamezne mobilne ali fiksne enote za odsesavanje se uporablja v različnih proizvodnih ter industrijskih obratih, mehaničnih delavnicah in drugih prostorih, kjer je prisotno onesnaževanje zraka z različnimi snovmi.

Sistemi za odsesavanje poskrbijo za filtriranje zraka s finimi in posebej v ta namen zasnovanimi filtri. Slednji so izdelani tako, da ji je treba kar se da poredko menjati, s čimer se vzdrževanje sistema za odsesavanje zmanjša na minimum. Takšni sistemi so zelo vzdržljivi ter trpežni, zato se lahko uporabljajo prav povsod, kjer je potrebno poskrbeti za odsesavanje.