Spletna optimizacija v letu 2017

Številne spletne strani, ki so bile pred leti uvrščene na najvišjih mestih v iskalniku Google, so danes povsem nevidne in brez organskega obiska. Algoritem, ki razvršča iskalne rezultate, se stalno spreminja, nekajkrat na leto pa Google poskrbi tudi za večje, za marsikoga šokantne spremembe.

Nekaj, kar je pri optimizaciji spletne strani delovalo pred leti, danes ne deluje več ali pa ima mnogo manjšo težo kot nekoč. Po drugi strani pa so danes izjemnega pomena nekateri dejavniki, ki včasih niso bili del logaritmi oziroma je bila njihova teža zanemarljiva.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj faktorjev, ki bi jih v letu 2017 lastniki spletnih strani morali jemati zelo resno. Gre torej za dejavnike z velikim vplivom na uvrstitve v Googlu.

Najpomembnejša je uporabniška izkušnja

Zapomnite si nekaj. Če bo Google videl, da so obiskovalci vaše strani zadovoljni, bo le-to nagradil z večjo vidnostjo in posledično tudi z večjo obiskanostjo. Vprašanje je, kako Google lahko ve, če se obiskovalci na strani počutijo dobro?

Dobra uporabniška izkušnja
Poskrbite za kar najboljšo uporabniško izkušnjo.

Zelo preprosto, saj prek različnih orodij (npr. Google Analytics) vidi, koliko časa se obiskovalci zadržijo na strani, koliko in katere podstrani pregledajo ipd. Skratka, na podlagi podatkov lahko razbere, kako kakovostno je na spletnem mestu poskrbljeno za uporabniško izkušnjo.

Kaj to pomeni za lastnike spletnih strani? Da pričnejo delati na izboljševanju uporabniške izkušnje. Ena izmed prvih stvari, na katere velja ob tem pomisliti, je zagotovo ta, ali je spletna stran prilagodljiva različnim mobilnim napravam. Seveda pa to še zdaleč ni vse.

Kakovostne informativne vsebine

Že dolgo velja, da vsebine veljajo za enega izmed najpomembnejših delov optimizacije spletne strani. Včasih je bilo sicer dovolj, da si v vsebino natlačil ključne besede, za katere si želel biti v iskalniku visoko uvrščen, danes pa tako ne gre več. Ne pravimo, da ključne besede niso več pomembne, toda pomembno je predvsem nekaj drugega.

Najpomembneje je, da gre za kakovostne vsebine, za obiskovalce zanimive in informativne ter z dodano vrednostjo. Takšne vsebine bodo obiskovalci z veseljem prebrali, delili na socialnih omrežjih, hkrati pa bodo na ta način preživeli tudi več časa na spletni strani, o čemer smo pisali prej.

Preden na spletno stran objavite posamezno vsebino, dvakrat premislite, ali bi jo lahko še kako izboljšali. Morda lahko dodate slike ali v vsebino vstavite zanimiv video. Vsi tisti, ki imate veliko vsebin že objavljenih, pa jih ponovno preglejte ter slabe izločite ali jih izboljšajte.

Kako pa je v letu 2017 s povratnimi povezavami?

Optimizacija spletnih strani (Hitronasplet.si) ni prava optimizacija, ko se pozabi na pridobivanje povratnih povezav. Te še vedno ostajajo izjemno pomemben faktor algoritma razvrščanja rezultatov in najverjetneje bo tako še dolgo ostalo. Povsem logično namreč je, da če z drugih spletnih mest na našo stran kaže veliko kakovostnih povezav, to pomeni, da je očitno naša spletna stran pomembna. In da si zasluži v iskalnikih biti uvrščena višje.

Pri pridobivanju povratnih povezav velja biti previden. Na razne povezave iz splošnih direktorijev, iz katerih kaže na tisoče povezav, raje pozabite. Mnogo več boste dosegli s kakovostnimi povezavami iz tematsko povezanih vsebin.

Ste opazili, da ves čas poudarjamo kakovost? Raje se osredotočite nanjo, kot na količino, saj lahko z eno dobro povratno povezavo dosežete mnogo več, kot bi z več tisoč slabimi.