Spletno gostovanje in domena

Spletno gostovanje in domena sta tesno povezana pojma. V večini primerov ponudnik, ki omogoča zakup prostora na spletu, ponuja tudi registracijo domen. Vsak, ki se želi na internetu predstaviti s svojo spletno stranjo, bodisi posameznik z osebno bodisi podjetje s poslovno, potrebuje domeno in prostor na strežniku, ki je neprestano povezan v svetovni splet. No, vsaj vsak, ki s svojim spletnim nastopom misli resno.

Da bosta pojma spletno gostovanje in domene povsem jasna tudi začetnikom, ju podrobneje predstavljamo v nadaljevanju članka.

Spletno gostovanje – zakup prostora na strežniku

StrežnikSpletno gostovanje pomeni najem prostora na strežniku, ki je ves čas povezan z internetom. Teoretično bi torej strežnik lahko imeli kar doma, kar pa v praksi pride v poštev le pri redkih posameznikih, pri večini pa mnogo boljšo izbiro predstavlja najem strežniškega prostora pri enem izmed mnogih ponudnikov gostovanja. Glavni razlogi za to so:

  • sodobni strežniki z optimizirano programsko opremo;
  • zmogljiva povezava s svetovnim spletom;
  • ekipa za pomoč naročnikom, ki je na voljo v primeru vprašanj ali težav;
  • običajno mnogo nižji stroški.

Ko se odločate za ponudnika spletnega gostovanja, ne glejte le na ceno. Preverite tudi zanesljivost in hitrost strežnikov ter na odzivnost in prijaznost službe za podporo naročnikom. Če boste želeli imeti svojo spletno stran, pa boste poleg spletnega gostovanja potrebovali tudi domeno.

Domena – naslov na spletu

DomeneDomena je spletni naslov, na katerem je dostopna posamezna spletna stran. V našem primeru je domena prostovoljec.si, ki je, kot vidite, sestavljena iz dveh delov – iz domenskega imena in domenske končnice.

Vedeti morate, da je veliko število domen že registriranih, kar pomeni, da je izbira dobrega imena z ustrezno končnico lahko pravi izziv. Pri ponudnikih registracije domene lahko preverite, če je določeno ime še prosto, v nasprotnem primeru pa morate poiskati drugo ime. Kar se tiče domenskih končnic, pa so najbolj priljubljene .com, .net, .eu in, v primeru spletne strani v slovenskem jeziku, seveda tudi končnica .si.

Verjamemo, da sta vam po prebranem prispevku pojma spletno gostovanje in domena bolj razumljiva. Zdaj pa je čas, da poiščete ugodnega in zanesljivega ponudnika, pri katerem boste lahko najeli prostor na strežniku in registrirali domeno. Ko boste s tem opravili, pa bo vse pripravljeno za postavitev spletne strani.

Vir: https://www.gostovanje-domene.si/