Tekaški čevlji – najpomembnejši del opreme za tek

Tekaški čevlji

Ker tek med vsemi športnimi aktivnostmi pušča največ svobode, se z njim marsikdo z veseljem ukvarja. Dejstvo pa je, da je počutje med tekom zlasti odvisno od tega, kako je človek opremljen. Za tek sicer ne potrebujete veliko opreme, še zlasti v primerjavi z drugimi športnimi dejavnostmi.

Osnovna tekaška oprema vključuje zgolj kakovostne tekaške čevlje, športne nogavice, tekaško majico in hlače. Če tečete v hladnejših in bolj vetrovnih dnevih, je seveda dobrodošla tudi tekaška jakna. Največ časa pa vam bo zagotovo vzel prav nakup tekaških čevljev, saj jih morate izbrati premišljeno. So namreč najpomembnejši del tekaške opreme.

Upoštevajte obliko stopala in način teka

Ključ do udobnega teka predstavljajo kakovostni tekaški čevlji. Ti se morajo popolnoma prilegati stopalu. Pri nakupu torej posebno pozornost namenite obliki stopala, prav tako pa tudi načinu teka.

Tekači z običajnim stopalom (nevtralen stopalni lok) nimajo posebnih omejitev, zato pri izbiri tekaških copatov običajno nimajo posebnih težav. Plosko stopalo (pronacija) tekačem pri izbiri čevlja narekuje dodatno oporo, ki bo nogi preprečevala zvračanje navznoter. Tekači z visokim stopalnim lokom (supinacija) pa potrebujejo oporo, ki bo preprečevala zvračanje noge navznoter.

Ženski tekaški čevlji Adidas Terrex Agravic Speed+

Ženski tekaški čevlji Adidas Terrex Agravic Speed+

Prodajalcu zaupajte, ali boste tekli po ravni ali neravni podlagi oziroma po hribovitih terenih. Na trgu so namreč dostopni modeli, ki so narejeni posebej za določene vrste tekalne površine.

Čevlje za tek nakupujte v popoldanskem času

Če želite pri teku uporabljati udobne čevlje, je izjemno pomembno, da kupite obutev prave velikosti. Priporočamo vam, da tekaške čevlje kupujete v popoldanskem času in ne v zgodnjih jutranjih urah, ko vaša stopala ne kažejo povsem realne slike.

Pri pomerjanju izbranega čevlja je najbolje, da uporabite nogavice, ki jih boste tudi sicer uporabljali med tekom.

Vzdrževanje tekaških čevljev

Čeprav boste pri sebi imeli vrhunske copate za tek, pa vam to ne bo prav dosti koristilo, če jih ne boste primerno negovali. Najpomembneje je, da po vsakem teku čevlje temeljito očistite, prezračite in po potrebi posušite. Brez skrbi, vse skupaj vam ne bo vzelo prav dosti časa.

Dobra skrb za nego vpliva na samo vzdrževanje kakovosti čevljev, obenem pa tudi na zdravje stopal ter ne nazadnje na življenjsko dobo obutve. Ko se vam bodo copati obrabili, jih zamenjajte z novimi.

Sicer pa ste morda že slišali, da je treba tekaško obutev zamenjati na vsakih 800 pretečenih kilometrov. Za profesionalne tekače je stvar nekoliko drugačna – copate menjajo na približno vsakih 500 pretečenih kilometrov.

Deli s prijatelji ...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email