Zakaj kupiti električni klavir?

Ste tik pred tem, da kupite nov klavir ali pianino? Potem ste se zagotovo znašli pred dilemo: kupiti klasičen ali električni klavir? V nadaljevanju članka vam bomo razkrili kar nekaj prednosti električnih klavirjev. Še posebej pa vam priporočamo električni klavir Yamaha CLP-635, ki ne bo pustil ravnodušnega še tako kritičnega oboževalca glasbe.

Ne moremo zanikati, da imajo klasični klavirji svoj poseben čar, a so zelo dragi, poleg tega pa je potrebno zanje ves čas ustrezno skrbeti. To pomeni, da morate poskrbeti za pravilno vlago v prostoru, primerno temperaturo in uglaševanje. Če tega ne boste storili, bo klasični klavir izgubil svojo tehnično brezhibnost.

Električni klavir Yamaha CLP-635

Po drugi strani pa se električni klavirji lahko pohvalijo s številnimi prednostmi. Kot prvo naj omenimo, da ne postanejo razglašeni, niso občutljivi na spremembo vlage in temperature v prostoru, poleg tega so tudi lažji. Ne smemo pozabiti, da so prav tako precej cenejši, kar je zagotovo ena ključnih lastnosti, zaradi katere se boste odločili za nakup električne različice.

Omenimo naj tudi to, da imajo električni klavirji vgrajen metronom, poleg tega pa ponujajo možnost igranja na slušalke. Tega bodo še posebej veseli vaši sosedje.

Električni klavir in njegove prednosti

Na kratko povzemimo vse glavne prednosti električnega klavirja:

  • Ni občutljiv na spremembo temperature in vlage.
  • Je veliko lažji od klasičnega klavirja.
  • Je finančno dostopnejši.
  • Ni ga potrebno uglaševati.
  • Ne potrebuje rednih servisov.
  • Ponuja možnost igranja na slušalke.
  • Ima vgrajen metronom za vajo.
  • Omogoča snemanje in predvajanje zaigranega.
  • Ponujajo najrazličnejše funkcije in zvoke.
  • Tudi boljši modeli so še vedno cenejši od klasičnega klavirja.

Če združimo vse prednosti, lahko ugotovimo, da z nakupom električnega klavirja za manj denarja dobite odpornejše glasbilo z mnogo več funkcijami, poleg tega pa lahko ustvarjate tudi z drugimi barvami zvoka. Dražji električni klavirji ponujajo tudi glasbeno spremljavo.

Kaj še morate vedeti pred nakupom?

Dandanes se električni klavirji uporabljajo v glasbenih šolah, gledališčih, osnovnih in srednjih šolah ter drugih ustanovah. In to prav zaradi njihove praktičnosti in kakovosti. Dober električni klavir dobite že za približno 800 evrov.

Digitalni klavir Yamaha P-125

Občutek pri igranju in zvok sta zelo podobna kot pri igranju na klasični klavir. Digitalni klavir z večplastnim vzorčenjem omogoča prav takšno dinamiko in zvok kot njegova akustična različica.

Ker obstaja več različnih tipkovnic električnega klavirja, vam priporočamo, da izberete električni klavir s kakovostno tipkovnico s tremi senzorji. Priporočljivo je tudi, da električni klavir izberete med priznanimi proizvajalci, kot so Yamaha, Kawai, Roland in nekateri drugi.