4 nasveti za izbiro pravega mikrofona

Ste na točki, ko se odločate za nakup mikrofona, pa niste prepričani, katerega izbrati? Ponudba je precej raznovrstna tako po namenu uporabe kot tudi ceni. Čeprav je kakovost povezana s ceno, pa je pri nakupu mikrofona treba upoštevati še vse kaj drugega, kar na koncu odloča tudi o znesku, ki ga boste odšteli zanj.

Zastavite si spodnja štiri vprašanja, pa boste lahko precej zožili svojo izbiro ter našli pravi mikrofon zase. In kar je morda pred tem najpomembnejše, izognite se nakupu nečesa, česar ne potrebujete. Ta nasvet sicer pride prav vedno, ko se odločamo o nakupovanju česarkoli.

1. Omejite svoj proračun

Mikrofon Behringer BigfootNajslabše, kar lahko storite, je, da se podate v glasbeno trgovino, se prepustite neštetim informacijam o tem, zakaj je nek mikrofon pravi za vas, ob tem pa pozabite, da ste pri nakupu omejeni s finančnimi sredstvi.

Še posebej v primeru, da ste začetnik in bo to vaš prvi mikrofon, imejte v mislih, da morda ta hip ravno najboljšega na svetu ne potrebujete.

Zavedati se morate, da je na voljo zares široka paleta mikrofonov, ki jih lahko razvrstimo v tri skupine:

  • mikrofoni za začetnike, kjer pa vendarle obstajajo modeli zadovoljive kvalitete;
  • naprednejši modeli mikrofonov, katerih cena je že nekoliko višja;
  • profesionalni mikrofoni, ki zagotavljajo izjemno kakovost zvoka.

2. Kaj boste snemali?

Ob omembi mikrofona večina pomisli na snemanje vokala oziroma petja. A ni vedno zgolj to predmet snemanja. Snemamo tudi različna glasbila, kot so kitare, bobni, klaviature in drugo. Snemajo se tudi intervjuji, ki se uporabijo za objavo v medijih ali kje na spletu.

Bi snemali zvoke narave ali pa podkrepili svoj video z najbolj kvalitetnim zvokom? Na vse to je potrebno misliti pred nakupom mikrofona, da bi izbrali najboljšega zase. Razlike nastanejo že pri snemanju električne in akustične kitare. Ste v dvomih? Povprašajte strokovnjaka na prodajnem mestu.

3. Za katero vrsto vokala gre?

Recimo, da se odpravljate v pevske vode in kupujete mikrofon v ta namen. Da boste snemali vokal, sploh ni najpomembnejša informacija. Kot obstajajo razlike pri snemanju električne ali akustične kitare, je pri vokalu pomembno, ali gre za rockovsko petje, morda hard metal ali na drugi strani jazz.

Dinamični vokalni mikrofon Voyx DM58
Dinamični vokalni mikrofon Voyx DM58 (Symphony.si)

Na voljo so mikrofoni za snemanje vokala, ki bolje zajamejo visoke ali nizke tone, in takšni, ki se znajo izmakniti zajemanju preglasnega dihanja med petjem. Ni vseeno niti, ali gre za ženski ali moški vokal. Na vse to je potrebno misliti pred nakupom mikrofona in modro bi bilo, da ga pred tem preizkusite.

4. Okolje, v katerem boste snemali

Bo vaš novi mikrofon stal v zvočno izoliranem studiu ali boste snemali v garaži, morda v stanovanju ali celo zunaj? Če delate v manj idealnem okolju, vam lahko izbira mikrofona, ki zmanjša učinke slabega zvoka, zelo pomaga. Še posebej v primeru snemanja vokala. V tem primeru boste potrebovali dinamični mikrofon.

Da bi omejili slab zvok, ki je posledica nekvalitetne ali pomanjkljive zvočne izolacije prostora, si lahko nekoliko pomagate tudi sami. Doma si lahko izdelate snemalno kabino kar iz omare, v katero namestite zvočni izolator v obliki pene.

Preverite bogato ponudbo mikrofonov v glasbeni trgovini Symphony International, za več informacij pa pokukajte na namenske forume, preverite opise različnih mikrofonov in se na koncu pozanimajte tudi pri prodajalcu, ki vam bo znal odgovoriti na vsa vaša vprašanja.