5 nasvetov za varnost med varjenjem

Varjenje je pomemben proces v mnogih industrijah, ki omogoča povezovanje kovinskih materialov in ustvarjanje trajnih konstrukcij. Kljub svoji pomembnosti pa je varjenje lahko tudi nevarno delo, ki prinaša različna tveganja za varilce in njihove sodelavce.

Pri varjenju se srečujemo z visokim električnim tokom, odprtim ognjem ter številnimi plini, ki lahko predstavljajo resne nevarnosti za zdravje in varnost ljudi ter premoženja. Zelo pomembno je, da se med varjenjem upoštevajo strogi varnostni protokoli in ukrepi, ki omogočajo varno delovno okolje za vse udeležene.

Da se v podjetju zavedajo odgovornosti in pomena varnega dela, pričajo različni certifikati. V podjetju Kovinc d.o.o. to zagotovo dobro vedo, o čemer priča certifikat ISO 3834-2, ki dokazuje, da so tam zaposleni profesionalno izurjeni varilci, ki uporabljajo sodobno varilsko opremo in upoštevajo zgolj odobrene varilske standarde.

1. Pregled in priprava delovnega mesta

Pred začetkom varjenja je ključno, da temeljito pregledate in pripravite delovno mesto. To vključuje odstranitev vseh vnetljivih materialov, kot so papir, plastika ali odpadki, ki bi lahko povzročili požar med varjenjem. Prepričajte se, da je delovno okolje dovolj osvetljeno in prostorno za vaše delo.

Preverite stanje varilne opreme in aparatov, elektrod, žic in drugih potrebnih orodij ter poskrbite za njihovo ustrezno vzdrževanje. Dobro pripravljeno delovno mesto je osnova za varno in učinkovito izvajanje varjenja.

2. Uporaba zaščitne opreme

Uporaba ustrezne zaščitne opreme je ključna za varnost med varjenjem. Varilec mora vedno nositi varilsko masko ali očala, ki ščitijo pred ultravijoličnimi žarki in iskrami. Poleg tega so ognjevarna oblačila, rokavice in čevlji nujni za zaščito pred žarečimi delci, ki lahko med delom nekontrolirano poletijo proti vam.

Zaščitna oprema za varjenje
Pomemben element zaščitne opreme za varjenje je varilna maska.

Ne pozabite tudi na zaščitno ruto, ki ščiti pred opeklinami in drugimi poškodbami kože med varjenjem. Varilci morajo biti dosledni pri uporabi te opreme, saj lahko le tako zmanjšajo tveganje za poškodbe in ohranijo visok nivo varnosti na delovnem mestu.

3. Prezračevanje

Če delovno mesto varilca nima ustreznega prezračevanja, se lahko škodljivi plini nakopičijo v prostoru in povzročijo škodljive učinke na zdravje varilca. Uporaba odsesovalnega sistema je v tem primeru idealna rešitev, saj učinkovito odvaja dim in pline stran od delovnega mesta. Če odsesovalnega sistema ni na voljo, je pomembno zagotoviti dobro zračenje prostora s pomočjo odprtih oken ali vrat.

Še posebej pomembno je, da se zavedate pomena prezračevanja pri delu v zaprtih prostorih, saj se tam koncentracija škodljivih plinov še hitreje poveča. Visoka koncentracija dima in plinov lahko povzroči draženje dihalnih poti, omotico, glavobole in druge zdravstvene težave.

4. Protipožarna oprema

Poleg uporabe zaščitne opreme je pomembno, da je na delovnem mestu prisotna ustrezna protipožarna oprema. To vključuje gasilne aparate, ki so enostavno dostopni in delujoči v primeru požara. Gasilni aparati morajo biti redno pregledani in vzdrževani, da se zagotovi njihova učinkovitost v nujnih primerih.

Gasilni aparat in varilna maska
Gasilni aparat in varilna maska

Pomembno je tudi, da so na delovnem mestu jasno označene izhodne poti in alarmi za požar, da se omogoči hitra evakuacija v primeru nesreče. S pravilno nameščeno protipožarno opremo se lahko zmanjša tveganje za večji požar in njegove posledice ter poskrbi za varno delovno okolje.

5. Ohranjanje zbranosti

Varilec mora biti ves čas pozoren na svoje delo ter se izogibati motečim dejavnikom, ki bi lahko vplivali na njegovo koncentracijo. To vključuje izogibanje pogovorom s sodelavci med delom, uporabo mobilnih telefonov ali drugih naprav, ki lahko odvrnejo pozornost, ter spoštovanje varnostnih postopkov in pravil.

Ohranjanje zbranosti omogoča varilcu, da ostane osredotočen na svoje delo in se izogne napakam, ki bi lahko privedle do nevarnih situacij. Tudi majhna nepazljivost med ročnim varjenjem lahko povzroči resne poškodbe ali požar, zato je ključno, da varilec ostane buden in pozoren na svoje okolje.