Vas motijo ogrci?

V času pubertete, ko koža dozori in se pod vplivom hormonov pojavijo neprijetnosti, ki predstavljajo tako zdravstveno kot estetsko težavo, se poleg mozoljev in aken pojavijo tudi ogrci. Črne pike, ki so najpogostejše na nosu, lahko pa so tudi na bradi, čelu in ličnicah, so zamašene pore, na katerih se naredi umazana črna kapica. In če se ogrcev želite znebiti, je vsekakor najprej dobro vedeti, zakaj in kako se pojavijo.

Najpogostejše zmote o ogrcih

Tako kot mozolji, tudi ogrci niso težava zgolj najstnikov. Marsikatera odrasla oseba ima težave z njimi, tudi tisti ljudje, pri katerih so mozolji že davno stvar preteklosti. Zakaj? Zato, ker je predvsem na področju nosu veliko lojnic oziroma veliko por.

Ogrci na nosu
Ogrci se najpogosteje pojavljajo na nosu.

Ogrci na nosu niso le neškodljive črne pike, temveč se lahko tudi vnamejo, pri čemer pride do rdečine in bolečine, z lahkoto pa se področje tudi zagnoji. Lojnice zato velja čistiti s primernimi kozmetičnimi sredstvi in s čistimi rokami, da vanje ne zanesemo mikroorganizmov, zlasti bakterij.

Nekateri pravijo, da bolj kot se ogrci odstranjujejo, več jih je. To vsekakor ne drži, temveč velja prav nasprotno. Če por ne čistimo in ne skrbimo za odstranjevanje loja, se te še bolj razširijo in so še bolj opazne, ogrci pa še večji. Sicer pa velja, da je nagnjenost k ogrcem genetska, velike pore pa so pogostejše pri ljudeh s temnejšo poltjo.

Kako se čistijo ogrci?

Če se ogrci na nosu ne čistijo redno, koža že na otip ne bo gladka, večji ogrci pa bodo tudi po videzu kot izboklinice. Včasih je veljalo, da je v takšnem primeru najbolje, da skočimo pod prho in tako z vplivom tople vode loj zmehčamo, nato pa preko kože na nosu enostavno potegnemo z nohti, da se loj izloči. Danes pa vemo, da lahko neprevidno stiskanje in drgnjenje kožo poškoduje, prav tako pa tvegamo tudi okužbe. Veliko bolje je torej za odstranjevanje ogrcev poskrbeti z uporabo čistila za obraz, namenjenega prav ogrcem, ali pa takrat, ko so ogrci še posebej veliki in opazni, poseči po obližu proti ogrcem. Ta poskrbi za začetno odstranjevanje, nato pa ogrce v nadalje preprečujemo s primerno kozmetiko.

Obliž proti ogrcem
Ena izmed rešitev je obliž proti ogrcem.

Kakšna pa je primerna kozmetika, kadar nas mučijo ogrci? Mila morajo skrbeti za razmaščevanje, kreme pa por ne smejo mašiti. Kozmetika proti ogrcem zato vsebuje salicilno kislino. Kadar kupujete čistilne gele, pene ali druge pripomočke za odstranjevanje ogrcev, se torej prepričajte, da je v njih do dva odstotka salicilne kisline. Ta pomaga, da se pore bolje čistijo, prav tako pa pospešuje prekrvavljenost, deluje proti vnetju in kožo napne.